Med
Starověké civilizace považovaly med za zázrak. Egypt’ané věřili, že pochází ze slz boha Ra a med i včely hluboce uctívali. Med byl také cenným obětním darem. Do medu se dostávají cenné látky původně obsažené v rostlinách a další biologicky aktivní molekuly přidávají do medu samy včely. Med má díky tomu výrazné neutriční a baktericidní účinky. Uvádí se že mu neodolají ani mnohé z mikrobů rezistentních k moderním antibiotikům. Mikroorganismům nesvědčí vysoká koncentrace cukrů v medu. Cukry na sebe váží vodu, která pak není dostupná mikrobům. Bakteriím rovněž škodí kyselá reakce medu. Aktivitou enzymů vzniká ve včelím medu významné množství peroxidu vodíku H2O2, který bakterie přímo hubí. Příznivě působí na psychiku, celkově uvoln’uje, uklidn’uje při podrážděnosti a nervozitě, ulevuje přetížené mysli a navozuje příjemný spánek. Uklidn’uje pokožku, příjemně zvláční, zvýší její elasticitu a podpoří hojení.
Připisuje se mu schopnost celkově uvoln’ovat a uklidn’ovat, ulevovat při svalovém napětí, lehce prohřívá pokožku, prospívá podrážděné, suché a stárnoucí pleti.